Pěstění v naší jeskyni – zabezpečení nových zdrojů

Ve chvíli, kdy jsme se rozhodli pro trvalé umělé prostředí pro pěstování plodin bylo jasné, že to je téma zcela komplexní od přípravy substrátů, úpravy vody, přes rozpěstovávání semen, řízků, hřížení a malé semenáčky až metrové sazenice a co teprve pěstování, vždyť salát a chilli jsou jak z různých planet.
Jak jsme si ověřili na předchozích pokusech, v umělých podmínkách zaměřených na minimální potřeby, není dobré míchat jednotlivé fáze vzrůstu plodin a je potřebný ohled také na výkonové omezení svítidel, proto jednotlivé fáze rozdělujeme do biotopů podle rozdílných symptomatických potřeb.

Příprava semen a prostory klíčení

Vliv teploty na klíčení a prvotní vzrůst

Jedním z mých historických omylů bylo přesvědčení, že se dá vše pěstovat za pokojových teplot. Úplně nejvíc se mi vysmál salát, do kterého jsem pražil různými světly, ale za pokojové teploty semena pouze vzešla do prvního rozvinutí lístků a pak bez ohledu na intenzitu a barvu světla se malá rostlinka pouze protahovala bez rozvoje listové růžice. Když jsem si ověřil informaci o nutné nízké teplotě na start, stačily dvě zářivkové trubice (2x36W) pro rozvoj semen do silných sazenic. Maličkost… potřeba jiná teplota na semena a pak, po dosažení vegetační fáze, je rostlinka již tolerantnější.

Aby to bylo jednoduché, různé rostliny mají různé nároky na teplotu, vlhkost a mnohé berou ohled také na fotoperiodu. Z mých pokusů například je silně fotosenzitivní Paulownia Tomentosa.
Naštěstí běžně potřebné plodiny mají nároky spíše na příjemné teploty a člověkem oblíbenou fotoperiodu. Připravit si tak zázemí na vypěstování plodin ze semen v umělých podmínkách je tak spíše snadné.

Vypěstování plodin v umělých podmínkách
Rozpěstovávání na podzim stačí v menším počtu pozic

Jaro bylo intenzivnější, počet pozic násobkem a letošek se zadařil (Zapalte louče). Ale na rovinu, jen jedna pěstební miska je strašně omezující… od chvíle, co jsem se zařekl snížit objem zdrojů zbytečného jídla z vnějších zdrojů, vidím prostor pro sazenice a plody všude kolem sebe, ani gravitace by mě neomezovala… V procesu rozvoje je proto dobré stanovovat limity, nikoliv konstanty a tak horní hranice rozsahu limity jedna pěstební miska je třicet pozic, ale při použití dvou akvarijních setů na světlení také šedesát pro keřovité a stodvacet pozic na salátovité…

V uzavřeném biotopu je snazší udržet potřebné podmínky pro zdravý vzrůst ze semen.

Různé fáze vzrůstu mají jiné nároky na živiny

Dalším z mých významných omylů bylo spojit vypěstování a pěstování do jednoho biotopu. Semena a vzrostlé plodiny k sobě přímo nepatří. Je to zbytečný boj o zdroje a semena prohrávají. V uzavřeném biotopu s nedostatkem prostoru je potřebné plodiny ze semen rozpěstovávat na bližší pozici ke světlu.
Významný vliv také má složení krmné směsi, která je zásadně jiná pro různé fáze různých rostlin a semena potřebují jen uzpůsobenou vodu bez živin navíc.

Vegetativní vzrůst

Vegetativní růst je období, které podle symptomatických potřeb lze rozdělit na dvě základní kauzální roviny… Je cílem sběr zeleně (zjednodušeně salátovité), tedy sběr převážně listoví nebo je cílem sběr plodů?
Tyto dvě roviny se liší nejen fotoperiodou a krmením v zálivce, ale také se způsobem péče v uzavřených biotopech. Salát potřebujeme košatý s velkými listy bez náběhu na kvetení, když nejsou cílem semena. Kdežto keříky rajčat, šlahouny okurek… potřebujeme co nejmenší a s co nejdřívějším stavem květu. Tuto druhou skupinu lze snadno podtrhnout do květu dříve a pracovat s mini keříky již od startu, hned po rozvoji kořenového systému. Velikost plodiny ovlivňuje první sklizeň a když například keříčkovité rajče podtrhnete brzy, jsou plody malé jak perličky ještě dlouho po zlepšení podmínek.

Pro zajištění a zabezpečení zdrojů je porovnání fází vzrůstu velice důležité, protože různé plodiny lze množit v jiné fáze. Zatímco u rajčat je možné získávat pomocí vlků nové plodiny celoročně, mnohým rostlinám se mimo vegetační fázi množit řízky nechce.

Květ a plod

V našich podmínkách trvalého května lze předpokládat vysoké nároky na výživu rostlin. Je nutné, aby všechny použité plodiny dokázaly zároveň kvést a plodit bez potřeby změny fotoperiody (doby osvitu).
Při pohledu na potřeb plodin zkuste také variantu symptomatického třídění, kdy rajče v náběhu na květ má úplně stejné nároky jako pelargonie a mnohé balkónové převislé květiny. Vždyť i po rajčeti chceme menší nárůst, ale bohaté nakvetení. Předem varuji, že zatímco rajče si blahem rochní, pro papriku je směs pro kvetoucí balkónovky nevhodná. Také pozor, takovéto mixy používám pouze na počáteční stimuly, v době náběhu na plody je již potřeba jiná skladba poměru NPK a v době sklízení plodů již zase chceme co nejmenší objem vlivu cizorodých látek v plodu. Berte ohled na ochranné lhůty nejen u postřiků. Nerad používám tyčinky a granulát u nichž neumím odhadnout poločas rozpadu a vstřebávání plodinou a tak i přes značnou efektivitu je nepoužívám. Nejjednodušší OL je týden před plánovaným sběrem plodin nehnojit živinami navíc, pouze oživená voda.

Recyklace zdrojů a zmlazování

V prostorově omezeném biotopu se vždy dostaneme na limitu bez možnosti překročení přepočtem. Plodiny blízko zdroje světla se nakonec spálí, prorostlý prostor stíní a vlci jsou vytáhlejší, nákvět ve větším odstupu, těžší je také údržba.
Časem je nakonec vždy nutné provést několik radikálních řezů a rostlinky zcepovat. U rajčat je to velice snadné, stačí vystříhat horní listy, zaštípat vlky nad květem a případné velké vlčí nárůsty vyštípnout zcela a nechat je zakořenit pro rozšíření biotopů. Papriky však tak ochotné nejsou a salát zmladit je ztráta času.
Také řízkování různých plodin vyžaduje speciální podmínky. Některé mají rády spíše chlad, tmu a propustný substrát (ideálně až vlhčený písek) a mnohé vyžadují subtropické podmínky a trvalý osvit určité intenzity. Také mnohé vyžadují takřka 100% vlhkost vzduchu, ale doslova suché nohy jinak místo zakořenění uhnívají. Je to úžasný labyrint symptomatických potřeb.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..