Řeřicha setá

Řeřicha setá je základní bylinka pro každou zahrádku. Poskytuje výrazné spektrum chutí připomínající některé druhy ředkviček až jemnou chuť čerstvé kedlubny. Je sladce pikantní až pálivá na jazyku. Využíváme ji na chleba s máslem, zdobení jídel a je také výborná do koktejlů smoothie. Ke svému životu potřebuje doslova příkladně málo.

Řeřicha setá využije veškeré podané prostředky. V ideálních podmínkách tvoří dvacet centimetrů vysoké husté keříky s pozitivní reakcí na zaštipování. Předpokládám, že pod umělým osvětlením se stále stejnou fotoperiodou nepřejde do květní fáze. Pak hořkne a je příliš vláknitá. Následně se však dá zelená hmota využít na vývar zeleninové polévky.

Forma pěstování PA nebo v kosmu by tak byla s řeřichou pouze periodická a dozrávání semen pro další ročník by protáhlo cyklus využití této bylinky.
Myslím si, že v podmínkách bez gravitace více vynikne její ochota se větvit a při dostatku vláhy a světla bude mnohem robustnější. Výštipky denního nárůstu by tak mohly znamenat příjemné chuťové zpestření.

První týden řeřichy

Sledujeme intenzivní růst kořínků

Čtvrtý den řeřicha povyrostla až do fáze stínění a začal se tvořit kondenzát

Čtvrtý den řeřicha povyrostla až do fáze stínění  a začal se tvořit kondenzát

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..